BE-ALERT: AL 2/3 Vlaamse gemeenten en 270.000 burgers geregistreerd

Door Koen Metsu op 26 september 2017, over deze onderwerpen: Mondelinge vragen, Edegem, Veiligheid

Sinds de lancering van BE-Alert, het alarmeringssysteem van de overheid, hebben al meer 270.000 burgers zich op eigen houtje geregistreerd. Daarbovenop hebben ook al meer dan 260 van de 589 gemeenten zich ingeschreven op het systeem. Dat blijkt uit een mondelinge vraag van Koen Metsu aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Twee derde van Vlaamse gemeenten registreerde zich al. “Ook Edegem, waar ik burgemeester ben, is ingeschreven op het systeem.”, stelt Metsu. “Als burgemeester heb ik de verantwoordelijkheid om mijn burgers te informeren bij gemeentelijke crisissituaties. Het leek mij dan ook het meest doeltreffend om dit via BE-Alert te doen, in plaats van een eigen meldingssysteem op poten te zetten.”

Lokale overheden mogen zelf kiezen hoe ze de bevolking informeren. BE-Alert is slechts een vrijblijvend systeem. Als het om provinciale of federale noodsituaties gaat, gebeurt de melding wel zeker via BE-Alert. De gouverneur of de federale overheid stuurt dan een melding naar alle aangesloten gemeenten en geregistreerde burgers. 

“BE-alert is een zeer efficiënt systeem waarmee je als burger snel, correcte informatie kan ontvangen over een crisissituatie”, stelt Metsu. “Ik hoop dan ook dat nog heel wat burgemeesters en burgers zich registreren.”

Minister Jambon organiseert extra infosessies in regio’s waar BE-Alert voorlopig minder succes heeft. “Elke week komen er nieuwe gemeenten bij. En ook om burgers te sensibiliseren lopen er momenteel campagnes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is