Koen Metsu: "Procedurefouten mogen nooit doorslaggevende factor zijn om criminele praktijken ongestraft te laten"

Door Koen Metsu op 15 augustus 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Gevangenissen

Van de 40 plaatsen in gevangenissen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begin dit jaar creëerde voor terroristen, zijn er vandaag nog 34 leeg. "Onbegrijpelijk is dat", zegt Kamerlid Koen Metsu in een opiniestuk in Knack. "Het aantal jihadisten daalt niet, en een specifieke behandeling van radicale personen is zeker nu broodnodig."

Het lijkt me duidelijk: onze gescheiden machten vormen geen gesloten geheel en vullen elkaar nog te weinig aan. De wetgevende macht moet een basis vormen voor de rechterlijke macht. Dat lijkt simpel, maar toch worden er dagelijks jihadisten voorwaardelijk vrijgelaten door procedurefouten of hiaten in de wetgeving. Tussen 2012 en nu kennen we al minsten zeven gevallen waarin dat gebeurde. En dat is werkelijk hallucinant. Begrijp me niet verkeerd: we moeten zeker ook de hand in eigen boezem steken. Nieuwe wetten moeten concreter worden gemaakt om misverstanden en uitzonderingen op de regel in de toekomst uit te sluiten.

Nog geen week geleden werd de bekende Fatima Aberkan, beter bekend als 'mama jihadi', vrijgelaten na een procedurefout. De vrouw had een waslijst aan strafbare feiten opgebouwd. Ze stond aan het hoofd van een waar familiebedrijf dat radicaal gedachtegoed wilde verspreiden. Naast haar eigen tripjes naar Syrië, zorgde ze ervoor dat haar eigen zonen radicaliseerden en gaf ze onderdak aan Salah Abdeslam. In plaats van vijftien jaar achter de tralies te spenderen, mocht ze onder voorwaarden terug naar huis. De vrouw "mag niet meer in Molenbeek komen", moet een cursus volgen en mag haar woning 's nachts niet verlaten. Maar hoe kunnen wij de strijd tegen terrorisme winnen, als spilfiguren zoals Aberkan zonder meer opnieuw vrij mogen rondlopen?

Absurde vrijlatingen

De magistraat die deze beslissing nam, volgde gewoon de wet. Hem of haar valt dus weinig te verwijten. Al moet het duidelijk zijn dat de basis van die beslissing rust op de wetgeving. Naar mijn mening is het in de toekomst van uiterst groot belang om wetgeving zo sluitend mogelijk te maken, zodat absurde vrijlatingen uit den boze zijn.

Procedurefouten mogen echter nooit een doorslaggevende factor zijn om criminele praktijken ongestraft te laten. In het geval van terrorisme ligt dat zeer gevoelig. Juridische fouten mogen nooit - maar dan ook nooit - de veiligheid van onze bevolking in het gedrang brengen. En dat gebeurt met deze voorwaardelijke vrijlatingen wel.

De onvoorspelbaarheid van terreur en haar daders is te groot om erop te vertrouwen dat een resem aan zwakke voorwaarden ervoor zorgt dat er geen bedreiging meer is. We hebben wetten nodig die garanderen dat die fouten en misverstanden worden uitgesloten. Zware criminele feiten moeten bestraft worden. Hoe de gerechtelijke procedure ook gelopen is.

'Besmetting' in de gevangenis voorkomen

Ik wil maar één ding: jihadisten erop wijzen dat hun manier van denken fout is. En daarvoor zijn de gespecialiseerde afdelingen in gevangenissen ideaal. De verschillende individuen kunnen er begeleid worden door een expert die hen van het radicale gedachtegoed moet helpen af te geraken. En belangrijker nog: de aparte afdelingen kunnen 'besmetting' voorkomen. Want als er één ding is dat alle jihadisten gemeen hebben, is het wel hun beïnvloedbaarheid. Personen samenzetten met verschillende gradaties van geradicaliseerdheid en verschillende manieren van interpretatie, is gevaarlijk. Ze mogen nooit sterker uit de gevangenis komen dan toen ze er binnen werden gebracht.

Er moet dus een duidelijker systeem komen dat bepaalt wie in zo'n gespecialiseerde afdeling blijft, en hoelang. Momenteel worden slechts 6 van de 40 plaatsen in de afdelingen benut. En ondertussen worden verschillende personen die onze samenleving bedreigen zomaar vrijgelaten. Als we ook gebruik zouden maken van die 34 andere plaatsen in de gevangenissen van Hasselt en Ittre, ben ik er zeker van dat we een grote stap zouden zetten in de strijd tegen terreur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is