Ons land telt 451 Syriëstrijders

Door Koen Metsu op 23 februari 2016, over deze onderwerpen: Radicalisering en terrorismebestrijding, Schriftelijke vragen

Koen Metsu stelde aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een schriftelijke vraag over het aantal Syriëstrijders per stad en gemeente in ons land. Uit die cijfers blijkt dat er in totaal 451 personen gekend staan.

Deze zijn verder opgedeeld in vier categoriën: momenteel in Syrië (269), op weg naar Syrië (6), teruggekeerd (117) en gefaald vertrek en dus zijn tegengehouden bij de grens (59).

"Deze cijfers maken duidelijk dat Syriëstrijders geen puur stedelijk fenomeen zijn, maar in elke gemeente - hoe klein ook- kunnen voorkomen", aldus Koen Metsu. Ook hij kreeg als burgemeester in zijn gemeente (Edegem) ook te maken met een geradicaliseerde moslim: "het baart me als burgemeester zorgen dat het fenomeen zo wijdverspreid is. Het is daarom nodig dat we niet alleen op federaal niveau, maar tussen alle beleidsniveaus onderling informatie uitwisselen en nadenken over detectie en preventie. Er is geen reden tot paniek of paranoia, maar we moeten wel realistisch zijn. We moeten dan ook blijven inzetten op maatregelen om dit probleem aan te pakken." Tot slot verklaarde Metsu aan De Tijd dat er een positieve evolutie in de cijfers van Antwerpen vast te stellen is: "Er komen steeds minder strijders uit Antwerpen terwijl dat een paar jaar geleden nog de hofleverancier was".

 

Voor gedetailleerde cijfers over het aantal Syriëstrijders per stad of gemeente kan terecht op Het Nieuwsblad via volgende link:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160222_02143115

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is