Terreursympathisanten onder voorwaarden vrijlaten, is zelfde als iemand die zich bezondigt aan huishoudelijk geweld huisarrest geven. Opsluiten!

Door Koen Metsu op 27 mei 2016, over deze onderwerpen: Radicalisering en terrorismebestrijding

Enkele jongeren zijn in Antwerpen opgepakt omdat zij naar alle waarschijnlijkheid in Antwerpen een terreuraanslag wilden plegen. Die jongeren hadden allemaal al een crimineel verleden, ze hadden allemaal al een paar weken of maanden contact met een kopstuk van Sharia4Belgium. Bovendien werd een deel van hen enkele maanden geleden al aan de grens tegengehouden omdat ze wilden vluchten naar oorlogsgebied om de terreurcel van IS te vervoegen.

Koen Metsu vraagt zich af hoe het mogelijk is dat deze personen nog vrij door onze straten kunnen rondlopen. Dit zeker gezien de meerderheid het afreizen naar oorlogsgebied strafbaar heeft gesteld.

Vrijlating onder bepaalde voorwaarden is hier écht niet op z’n plaats. Van thuis uit kan men evengoed een aanslag beramen en voorbereiden. “Dit is hetzelfde als iemand die zich bezondigt aan huishoudelijk geweld huisarrest geven”, vindt Metsu.

De minister geeft een eerste aanzet tot antwoord. Acht personen zijn bij acht huiszoekingen in Antwerpen van hun vrijheid beroofd. Onder hen zijn drie minderjarigen. Sommigen van die acht hadden inderdaad de bedoeling om af te reizen naar oorlogsgebied en zich te vervoegen bij IS.

Wetgevend werk rond de aanpak van terrorisme dient zich nu aan in de commissie terrorismebestrijding, als voorzitter volgt Koen Metsu dit van nabij op. Ook wordt er verder gewerkt aan het wetgevend werk rond enkelbanden en voorlopige hechtenissen.

Wanneer er eindelijk harder opgetreden zal worden en de wet strikter toegepast zal worden, blijft de vraag.

Koen voegt tot slot toe dat hij hoopt dat er op het terrein snel verandering merkbaar zal zijn. Hij zal er voor blijven ijveren dat zulk een individuen de maatschappij niet meer zullen kunnen schaden.

 

Bekijk hieronder de tussenkomst van Koen Metsu in de plenaire vergadering (26 mei 2016):

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is