Video: Borstkankerspecialiste Sevilay Altintas is de elfde ‘Vlaamse Madam’

Door N-VA op 26 april 2018, over deze onderwerpen: N-VA
Sevilay Altintas

De Antwerpse arts Sevilay Altintas is door de N-VA-partijraad verkozen tot Vlaamse Madam (VlaM) 2018. Sevilay Altintas is kankerspecialiste, voorzitter van de Medical Women’s Association en actief lid van Think Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker. “Met haar engagement is Altintas een rolmodel voor alle vrouwen”, zegt ondervoorzitster van de N-VA, Cieltje Van Achter. Sevilay Altintas had tijdens haar dankwoord een krachtige boodschap klaar: “Wees niet vies van werken en nadenken. Dan kom je er!”

Levens redden

“Sevilay Altintas kwam als kleuter met haar ouders naar Vlaanderen”, vertelt Kamerlid Koen Metsu. “Ze komt uit een zeer eenvoudig Turks gezin en had één droom: levens redden. Haar universitaire studies als arts betaalde ze zelf; opstaan om half vijf en na de lessen nog een avondshift. Ze doctoreerde zelfs en werd oncoloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en in de borstkliniek van AZ Monica. Ze is actief lid van Think Pink, de vzw die vrouwen helpt om borstkanker te overwinnen. Samen met haar patiënten waagt ze zich aan uitdagingen zoals de kwart triatlon van het Zwin.”

Rolmodel

N-VA-ondervoorzitster Cieltje Van Achter benadrukt dat Altintas door haar drive en passie een rolmodel is voor alle vrouwen, maar des te meer voor meisjes en vrouwen met een migratie-achtergrond: “Sevilay heeft hard geknokt, ze heeft zich de spelregels van onze samenleving volledig eigen gemaakt en ze had al snel begrepen dat goed studeren haar weg naar volledige emancipatie was. Samen met haar goede vriendin Darya Safai probeert ze die filosofie ook op andere vrouwen over te brengen.”

In haar dankwoord benadrukte Dr. Altintas zelf ook het belang van goed onderwijs. “Onderwijs een moeder, red een generatie”, besloot ze, “Wees niet vies van werken en nadenken. Dan kom je er!”

Het is al de elfde keer dat de Vlaamse Madam wordt verkozen. Vorig jaar ging de onderscheiding naar arts Tine Gregoor, die bij de eerste hulpverleners was bij de aanslagen in Maalbeek. Het jaar voordien was rolstoelatlete Marieke Vervoort de laureaat.

De VlaM-winnaars:

Bekijk hier de sterke toespraak van Sevilay Altintas

Bekijk hier de sfeerreportage

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is