Twee derde van Vlaamse gemeenten registreerde zich al. “Ook Edegem, waar ik burgemeester ben, is ingeschreven op het systeem.”, stelt Metsu. “Als burgemeester heb ik de verantwoordelijkheid om mijn burgers te informeren bij gemeentelijke crisissituaties. Het leek mij dan ook het meest doeltreffend om dit via BE-Alert te doen, in plaats van een eigen meldingssysteem op poten te zetten.”

Lokale overheden mogen zelf kiezen hoe ze de bevolking informeren. BE-Alert is slechts een vrijblijvend systeem. Als het om provinciale of federale noodsituaties gaat, gebeurt de melding wel zeker via BE-Alert. De gouverneur of de federale overheid stuurt dan een melding naar alle aangesloten gemeenten en geregistreerde burgers. 

“BE-alert is een zeer efficiënt systeem waarmee je als burger snel, correcte informatie kan ontvangen over een crisissituatie”, stelt Metsu. “Ik hoop dan ook dat nog heel wat burgemeesters en burgers zich registreren.”

Minister Jambon organiseert extra infosessies in regio’s waar BE-Alert voorlopig minder succes heeft. “Elke week komen er nieuwe gemeenten bij. En ook om burgers te sensibiliseren lopen er momenteel campagnes.”