Burgemeester Metsu vertegenwoordigt duurzaam Edegem op wereldcongres in Bali

Door Koen Metsu op 28 september 2017, over deze onderwerpen: Edegem

Koen Metsu, burgemeester van Edegem, was begin september te gast op het eerste Parliamentary Forum on Sustainable Development in Bali. Hij sprak er over de stappen die de gemeente onderneemt met het oog op de Sustainable Development Goals. Metsu: “Een indrukwekkende ervaring.”

Wereldwijd naar duurzame ontwikkeling tegen 2030, dat is het doel van de Sustainable Development Goals (SDG’s) die de Verenigde Naties in 2015 op de agenda plaatste. Deze week werd er in Bali voor het eerst een forum over die doelen georganiseerd, het Parliamentary Forum on Sustainable Development Goals.

Ook aanwezig op het forum was Edegems burgemeester Koen Metsu. Hij mocht er zijn visie op de lokale uitvoering van deze doelen uit de doeken doen. Hoe kan een lokale overheid haar steentje bijdragen en haar burgers motiveren om mee te werken aan de duurzaamheid van de planeet? “Edegem is één van de Vlaamse gemeenten die geselecteerd werd voor een pilootproject van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) rond duurzame ontwikkeling”, begint Metsu. “Via begeleiding op maat experimenteren we en bekijken we op welke manier we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen integreren in ons gemeentelijk beleid.”

“Samen maken alle kleine spelers een groot verschil”

De burgemeester kon in Bali zijn ervaring delen met vooraanstaande parlementairs uit 50 verschillende landen. Edegem doet namelijk al heel wat met het oog op de SDG’s. “Zo gebruiken we hernieuwbare energie voor de gemeentelijke gebouwen, investeren we in lokale voedselproductie en biodiversiteit en promoten we een groener en gezonder leven bij onze inwoners. Dat ik hier erover mocht komen vertellen, was echt een indrukwekkende ervaring.”

Toch beseft Metsu dat het halen van de SDG’s niet overal op dezelfde manier zal lukken. “Geen enkel land of samenleving is dezelfde. Daarom zijn internationale gedachtewisselingen als deze erg nuttig. We leren veel bij van elkaars ervaringen. Samen maken alle kleine spelers een groot verschil en als iedereen er voor zich in slaagt om een zeker bewustzijn te creëren, dan zetten we al enorm grote stappen in de goede richting”, stelt de Edegemse burgervader.

“Onze kinderen kunnen de wereld echt veranderen”

In Vlaanderen wordt het behalen van de SDG’s opgevolgd door de Vlaamse regering en de VVSG. “Het is belangrijk om te beseffen dat het hier gaat om een work in progress. Tegen 2030 zouden de doelstellingen gerealiseerd moeten zijn. “, zegt de burgemeester van Edegem.

Willen we de SDG’s verwezenlijken, ziet Metsu een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs. “Les krijgen over de SDG’s vind ik zelf enorm belangrijk. Alleen zo leren we onze kinderen op een respectvolle en duurzame manier met de aarde omgaan. Want het zijn zij die onze wereld écht kunnen veranderen.”, besluit hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is