Burgemeester van het volk

Door Koen Metsu op 16 oktober 2018

In geen enkele gemeente scoort N-VA zo goed als in het Edegem van Koen Metsu (37) en zijn ploeg. Met een score van 51,4% voor N-VA en 5.300 voorkeurstemmen verraste hij ook zichzelf. Maar wat is nu het geheim van de populaire burgemeester? “Je ziet hem overal en hij zegt altijd vriendelijk goedendag”, zeggen twee dames op het terras van Oud Edegem.

Hun woorden zijn nog niet koud of Koen Metsu komt het terras opgelopen, alsof het allemaal geënsceneerd is. Niet dus. “Ik had hier een afspraak, natuurlijk kom ik even goedendag zeggen.”

Metsu is een buurman van Lisette Maes (84). Leonarda Marynissen (86) woont ook in Edegem en heeft in een ver verleden nog voor CVP-schepen Frans Tijsmans gewerkt. Ze kennen wel iets van politiek en ze hebben de resultaten op de voet gevolgd. “Weet u wat Metsu zo anders maakt dan andere politici? Hij staat niet boven, maar tussen de mensen.”

Op straat

CVP'er Leo Tindemans, een politieke vedette uit een andere periode, hebben de dames nooit gezien op straat. Jan van den Kerkhof, die hem verving toen hij naar Brussel trok, ook niet. “Jan van den Kerkhof was de beste vriend van mijn grootvader zaliger. Voor van den Kerkhof overleed, kwam hij geregeld bij mij koffiedrinken”, zegt Metsu. Het was uitgerekend de kleinzoon van zijn beste vriend die in 2012 CD&V'er Frans Snyders van de troon stootte, met dank aan Open Vld.

“Ik woon al 62 jaar in Edegem”, vertelt Lisette. “Ik heb nog geweten dat het een landelijke gemeente was, omringd door weilanden.”

Toen een brand in de Grand Bazaar in 1968 meerdere mensenlevens kostte, heeft zij nog campingstoeltjes buiten gezet om mensen op te vangen. Om maar te zeggen dat weinig mensen Edegem zo goed kennen als Lisette. “We zijn content over het bestuur. N-VA heeft onze stem verdiend”, zegt ze beslist.

Op een papiertje schreef Metsu thuis zijn eigen prognoses neer: veertien zetels en 2.500 voorkeurstemmen. Het werden uiteindelijk achttien zetels en meer dan 5.000 voorkeurstemmen, van de 22.000 inwoners die Edegem telt. “Ik stond zelf ook versteld. Ons geluk is dat we op zeven kilometer van de kathedraal zitten, maar wel ons eigen beleid kunnen uitzetten.”

Evenwicht zoek

Het verkiezingsresultaat van zondag zorgde ervoor dat CD&V, tot 2012 aan het roer in Edegem, bijna helemaal van tafel werd geveegd. Van hun negen zetels blijven er maar drie over. Tot groot verdriet van sympathisant Rudy Masschelin (63). “Blijkbaar laten de meeste kiezers in Edegem zich leiden door uiterlijk vertoon, en niet door inhoud. De kas is leeg, geld voor voetpaden is in de wegen gestoken en de gezinsraad en de cultuurraad werken niet meer. Er wordt gewoon een ondemocratisch beleid gevoerd.”

Ook Groen-stemmer Paul Stokmans (75) is kritisch. “Gelukkig gaat Groen ook vooruit, maar N-VA wint te veel. Het evenwicht is zoek. Ik hoop dat Groen toch aan bod komt in de coalitie.” Yvonne Eiczer is teleurgesteld in alle partijen uit de meerderheid. “Ik heb op PVDA gestemd. Niet uit volle overtuiging, maar omdat ik geen beter alternatief zag.” Een zetel is er niet uit de bus gekomen. Of Groen mee moet besturen? “Ze moeten niet de slippendragers worden van de N-VA, maar een beetje wegen op het beleid is beter dan niets.”

Wekelijkse traditie

Zelf gaat Groen ervan uit dat N-VA alleen zal besturen. Open Vld-schepen Peter Verstraeten zou graag meebesturen, maar vindt de partij (-1,7%) niet in de positie om iets te vragen. Metsu geeft zichzelf een week om met een concreet voorstel te komen. Maar eerst zal hij vandaag rustig een koffietje komen drinken op de markt. Die wekelijkse traditie laat hij niet graag schieten.

maaike floor ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is