Zo trok ook de Federale Gerechtelijke Politie al meerdere keren aan de alarmbel omdat zij geen zware criminele dossiers meer kunnen behandelen wegens personeelstekort. “Dat is toch niet te verantwoorden?”

Slechts vage ambities

Het Kamerlid betreurt dan ook dat minister Verlinden een jaar voor het einde van de legislatuur niet verder komt dan een vage ambitie om het financieringsmodel opnieuw uit te tekenen. “De minister duwt de problematiek opnieuw voor zich uit, terwijl het veld al jaren om oplossingen smeekt en verdrinkt in het werk.”

Schaalvergroting

De N-VA pleit al langer voor een schaalvergroting bij de lokale politiezones, waar toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in 2018 al een bevraging over organiseerde. Daaruit bleek dat er meer bereidheid was in Vlaanderen dan in Wallonië, vanuit Brussel kreeg men een absolute njet.

Federale juk

“Nochtans kan de zone vergroten leiden tot meer efficiëntie, meer personeel en een grotere financiering”, zegt Metsu. De N-VA wil daar bovenop evolueren naar een totale regionalisering van de politiediensten. “Het is tijd dat het federale juk verdwijnt. Laat Vlaanderen met eigen centen oordelen over de noden van haar politiediensten, zodat onze agenten een eerlijke strijd kunnen voeren tegen criminaliteit.”

Onderwerpen