De beelden verschenen in het Play4-programma ‘Niveau 4: Terreur’ waarin het politiekorps van Brussel-Zuid gevolgd wordt. Opvallend? De feiten gebeurden 24 uur na de aanslag van Abdesalem Lassoued. De Brusselse politie arresteert een man die gekend is bij Staatsveiligheid, maar die wordt toch vrijgelaten. Eén week later dreigt hij met een aanslag in Bergen, maar opnieuw komt hij vrij. Wel moet hij later voor de politierechtbank verschijnen. De man is gekend voor inbreuken gelinkt aan een terroristische groep, voor gedragingen in relatie met gewelddadige radicalisering en kwam al vijf keer in het vizier van staatsveiligheid. Op zijn strafblad heeft hij een twintigtal zaken staan.

Geschokt

Kamerlid Koen Metsu reageert geschokt: “Hoever kan je in dit land wel niet gaan alvorens je uit de samenleving gehaald wordt?” Hij is van mening dat dit opnieuw geen fraai beeld schept van ons veiligheidsbeleid. “Want wat betekent een seining bij Staatsveiligheid nog als zo’n man nog steeds op vrije voeten kan lopen?” Het feit dat dit 24 uur na de aanslag van Lassoued gebeurde, stoot bij Metsu op onbegrip. "Je zou denken dat men op dat moment liever het zekere voor het onzekere neemt."

Dringend ingrijpende keuzes

Metsu windt er geen doekjes om: “Gelet op de grote uitdagingen op vlak van veiligheid en de belabberde financiële toestand van het land, kunnen we niet blijven aanmodderen. Er moeten dringend ingrijpende politieke keuzes worden gemaakt in het belang van de veiligheid van de burgers. Te beginnen met het volledig uitvoeren van de aanbevelingen die geformuleerd werden na de aanslagen van 2016.”