De tijd van alleen maar sensibiliseren rond zwerfvuil en sluikstorten is voorbij in Edegem. Wie zich vanaf nu niet aan het afvalreglement houdt, loopt meer kans om tegen een stevige GAS-boete aan te lopen. “Onze afvalverwerking staat op punt nu. Toch merken we dat sommigen zich bezondigen aan sluikstorten. Ik ga niemand met de vinger wijzen en we gaan er ook van uit dat het om enkelingen gaat. Vooral wanneer vuilnisbakjes net geledigd zijn, worden er zakjes in gevonden die thuishoren bij het huisvuil. Wat ons opvalt, is dat het dan ook nog eens om afval zoals pmd, papier en gft gaat, dat gratis aan het ecopark kan worden aangeboden”, zegt Metsu.

Tijd voor een harde aanpak dus en een eerste fase loopt tot mei. “Een van onze medewerkers heeft de zogenaamde hotspots of gevoelige sluikstortplaatsen doorgegeven aan de politie. Wanneer de vuilnisbakjes in de straat van deze omgeving worden geledigd, zal ook de politie op de hoogte worden gebracht. Die kan op deze locaties dan nauw toezicht houden om overtreders op heterdaad te betrappen. Door middel van sporenonderzoek zal men sluikstorters proberen op te sporen.”

De gemeente gaat de verscherpte aanpak communiceren naar de inwoners via onder andere het gemeentelijk infoblad Edegem Vandaag.

Tot 250 euro boete

Na mei volgt er een tweede fase. “We zitten in de aankoopprocedure van mobiele camera’s. Die zullen worden gebruikt om onder andere op te sporen wie onze gemeente vervuilt. Nog voor de zomer worden deze camera’s in gebruik genomen. Naast sluikstorten zullen we ze ook inzetten voor andere zaken zoals de controle op vandalisme, bijvoorbeeld aan Fort 5. De beelden zullen wel alleen uitgelezen worden door de politie.”

Vanaf mei worden er eveneens bijkomende GAS-ambtenaren ingezet. “Er komen vier personen uit onze diensten, zoals Gemeenschapswachten, die GAS-bevoegdheden krijgen. Zij volgen momenteel de nodige opleidingen. Naast de politie zullen ook zij GAS-boetes mogen uitdelen aan overtreders.”

Zo’n gemeentelijke administratieve sanctie kan oplopen tot 250 euro. “Voor dit bedrag kan mijn gezin, met twee kinderen, gedurende drie jaar de restafvalbak buitenzetten. Om maar aan te tonen dat het risico niet de moeite loont om betrapt te worden op sluikstorten of om zwerfvuil op de grond te gooien”, besluit Metsu.

Kinderen sensibiliseren

Het sensibiliseren wordt met de verscherpte aanpak niet vergeten, zeker niet bij kinderen, voegt schepen van Huisvuilophaling Goedele Van der Spiegel (Groen) er nog aan toe. “De Edegemnaar is eigenlijk een heel goede leerling in de klas en sorteert zijn afval goed. Maar sluikstort en zwerfvuil mogen we niet tolereren. Met onze milieuacties proberen we kinderen, de generatie van morgen, op een speelse manier duidelijk te maken om respect te hebben voor de leefomgeving.”