Het recht op veiligheid staat centraal

Door Koen Metsu op 29 maart 2019, over deze onderwerpen: Radicalisering en terrorismebestrijding

Een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump enkele weken geleden plaatste het thema van de Syriëstrijders weer hoog op de agenda. Hij riep de Europese landen op om een oplossing te zoeken voor ‘hun’ IS-terroristen en hun families. Kamerlid Koen Metsu blijft hameren op het veiligheidsprobleem dat zich stelt.

Nog steeds zijn er gevaarlijke radicale moslims die zeer strikt (moeten) worden opgevolgd. Ook zijn er teruggekeerde Syriëstrijders die illegaal België binnenkwamen en onderduiken. Daarnaast zijn er de veroordeelde terroristen die al zijn vrijgekomen of gaan vrijkomen. Al die mensen vormen een voortdurend veiligheidsprobleem.

Radicalisering 

“Het kordate veiligheidsbeleid van de N-VA in de Zweedse coalitie moet onverkort worden verdergezet”, benadrukt Metsu. “De opvolging van terroristen en geradicaliseerden in de gevangenissen is een huizenhoog probleem. Al jaren kaarten wij dat aan bij justitieminister Geens (CD&V), maar hij slaat de waarschuwingen in de wind.” Nochtans bewijst de aanslag in Luik op twee politieagentes en een student dat de radicalisering in gevangenissen zorgwekkend is. De dader zat vast in de gevangenis van Marche-en-Famenne, waar hij radicaliseerde. “Geen wonder,” vindt Metsu, “want ‘gewone’ gedetineerden en geradicaliseerden leven er onder mekaar. Ondertussen blijft Geens Oost-Indisch doof voor mijn herhaalde oproepen om die twee groepen strikt te scheiden.”

"De straffen voor terroristen moeten strenger."

Geen berouw

Ook de terugkeerders moeten onze absolute aandacht krijgen. “Het zijn getrainde soldaten van het kalifaat die in onze straten terechtkomen. Niets wijst erop dat zij het geweld afzweren. Laat staan dat ze berouw tonen voor wat ze ginds hebben gedaan”, waarschuwt Metsu. “Het opvolgen van die terroristen vergt enorm veel van onze inlichtingen- en politiediensten. Capaciteit en middelen die toenmalig minister Jambon heeft versterkt, maar waar we nog verder op moeten blijven inzetten.” In Antwerpen kiest de N-VA er resoluut voor om van die terugkeerders een absolute veiligheidsprioriteit te maken en krijgt de politie voldoende middelen. Koen Metsu maakt zich echter zorgen om de kleinere steden en gemeenten die de middelen niet hebben. “Het geval van ronselaar Denis die in Londerzeel is gaan wonen, is daarvan helaas een bewijs”, zegt hij. “De lokale politie heeft niet eens de middelen om zijn socialemedia-accounts op te volgen.”

"De opvolging van terroristen en geradicaliseerden is een huizenhoog probleem."

Dubbele nationaliteit

Dergelijke prangende kwesties tonen eens te meer aan dat veiligheid steeds een absolute topprioriteit moet zijn. De N-VA heeft tijdens haar regeringsdeelname bewezen dat ter harte te nemen. Maar het werk is nog niet af. De straffen voor terroristen moeten strenger, zodat ze niet na een paar jaar kunnen vrijkomen. “We moeten er ook voor zorgen dat de dubbele nationaliteit bij veroordeelde terroristen automatisch wordt afgenomen”, meent Metsu. “Maar wat wij als evident zien, ligt voor andere partijen om onverklaarbare redenen zeer moeilijk. Voor de N-VA staat het recht op veiligheid nochtans centraal.”

 

door: Kamerlid Koen Metsu

bron: Nieuw-Vlaams magazine, maart 2019

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is