Kamercommissie keurt N-VA-resolutie over Jezidi-genocide door Islamitische Staat goed

Door Koen Metsu op 30 juni 2021, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken
Koen Metsu

Woensdag keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken de resolutie van N-VA-Kamerlid Koen Metsu goed ter erkenning van de genocide tegen de Jezidi door Islamitische Staat. “Dat is een erg belangrijke stap in het collectieve verwerkingsproces van de Jezidi-gemeenschap”, zegt Koen Metsu.

De goedkeuring betekent dat de systematische uitroeiing en bekamping van het Jezidivolk door Islamitische Staat door de federale regering za; worden erkend als genocide. Tot op heden ging geen enkel land zo ver als België, weet Kamerlid Metsu. “Na onze doorreis in Syrië waren Georges d’Allemagne (cdh) en ikzelf er enorm op gebrand om iets voor dit volk te doen. Het waren immers zij die tot de grootste slachtoffers van IS gerekend kunnen worden. Vandaag geven we de Jezidi hun waardigheid terug.”

Nog altijd 2.500 Jezidi in handen van IS

Tijdens de hoorzittingen ter voorbereiding van de resolutie werden verschillende Jezidi-slachtoffers aan het woord gelaten, alsook juristen en experten zoals reporter Rudi Vranckx. De slachtoffers gaven aan dat de erkenning een belangrijke stap zou zijn in het individuele en collectieve verwerkingsproces. Koen Metsu reageert tevreden. “Ik wil graag alle collega’s oprecht bedanken. Bijna zeven jaar na hun bevrijding toont de politiek zijn menselijke kant en laat ze aan de Jezidi weten dat niet enkel de Sinjarbergen, maar ook wij hun bondgenoten zijn in de strijd tegen de Islamitische Staat. De stemming van deze resolutie is een mooi begin. Toch mogen we niet vergeten dat tot op de dag van vandaag nog 2.500 Jezidi-kinderen en -vrouwen in de klauwen van IS zijn.”

Deze resolutie wordt de eerste resolutie ingediend door de oppositie die door de Vivaldi-meerderheid wordt gesteund.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is