Het is erg jammer dat Open VLD op die manier aantoont het spoor bijster te zijn. De N-VA heeft zich steeds constructief opgesteld in de regeringsonderhandelingen.

De uitspraken getuigen trouwens absoluut niet van het voornemen om op een positievere manier aan politiek te willen doen. Nochtans iets dat de vivaldi-vrienden de afgelopen weken veelvuldig herhaalden en iets waar de mensen naar snakken.

Na de verkiezing van Lachaert begin dit jaar koesterde ik de hoop in Open VLD een partner te vinden. Om samen deze crisis te gaan verslaan. Ik stel vast dat we nu in de plaats daarvan een bochtenwerk aanschouwen waar menig formule-1 piloot nog van kan leren.

Vanuit liberale hoek komen de hele tijd tegenstrijdige signalen. Het is me niet duidelijk waar de liberalen nu eigenlijk echt naar toe willen. De liberalen lijken me in een identiteitscrisis te zitten. Wellicht veranderen ook zij dus binnenkort van naam. De naam die ik dan suggereer: L I N K S A F .
Maar een andere naam is naar verluidt niet genoeg. De Clerq lijkt nu ook Open VLD te willen veranderen in een ‘open beweging’. Wat dat juist moet betekenen, geen idee.

De man of vrouw in de straat wil geen nieuwe namen. Men snakt naar nieuwe politiek. De politiek moet afstappen van de hak-en-brand-bouw die ze de afgelopen jaren hanteerde. In plaats van elkaar af te maken, elkaar te tackelen op elk onbewaakt moment, zouden we ook de handen in elkaar kunnen slaan. De sociaal economische crisis die we tegemoet gaan zal ongekend zijn. Daar voor hebben we constructieve politiek nodig. Op gekissebis en achterhoedegevechten zit niemand te wachten.

De politiek is geen stiel voor blozende maagden - en zal dat wellicht nooit zijn - maar er moet terug plaats komen voor inhoudelijk debat, voor wederzijds vertrouwen, voor respect.

#FORMATIE