Wat de minister zei, bleek dus niet te kloppen. Metsu reageert verbolgen: “Of de minister moedwillig loog, of hij slecht ingelicht was, dat laat ik in het midden. Maar het feit dat niemand deze geradicaliseerde IS-bruiden aan het opvolgen is, vind ik toch wel tekenend voor dit regeringsbeleid.”

1,5 miljoen uitgegeven aan repatriëring, maar opvolging is er niet

De minister meent niet goed ingelicht te zijn geweest door het parket. “Enkele documenten waren niet up to date,” aldus het parket in een reactie aan De Morgen. “Minister Van Quickenborne hanteert steeds de boutade dat het terughalen van IS-vrouwen in het belang van onze staatsveiligheid gebeurt. Dat moet je mij eens uitleggen waarom ze vervolgens hier een fractie van een veel te lage straf uitzitten en vrijkomen? Deze regering spendeert 1,5 miljoen euro aan de repatriëring en volgt hen daarna blijkbaar niet eens op. Dat de minister niet eens wist dat de IS’ers vrijkwamen, is schrijnend”, voegt Metsu toe.

De vrijlating van de IS-bruid is erg problematisch. Niet alleen omdat vele IS-bruiden doorgaans soms meer bloed aan hun handen hebben dan hun mannen, maar ook omdat ze met hun vrijlating opnieuw vrije toegang krijgen tot hun kinderen. De kinderen vallen dus mogelijks weer ten prooi aan het radicale gedachtengoed van hun moeders. 

Berecht IS-adepten in conflictgebied zelf

De reden dat teruggehaalde IS-adepten snel kunnen vrijkomen is dat er vaak niet voldoende bewijs in handen komt van het Belgische gerecht. Dat heeft als resultaat dat veel terroristen hier slechts veroordeeld kunnen worden voor lidmaatschap van een terroristische groep. Metsu pleit al langer voor berechting van de IS-adepten in het conflictgebied zelf en suggereerde reeds een samenwerking met de Koerdische autoriteiten, want daar ligt immers het bewijs. “De minister kan zich wel verdedigen dat het de rechterlijke macht is die hen vrijliet, maar het is wel dankzij hem dat deze IS-bruiden overgebracht werden en nu op vrije voeten rondlopen in België.”

Van Quickenborne wil gevangenisvleugels voor geradicaliseerden sluiten

Metsu vernam onlangs ook als antwoord op een parlementaire vraag dat minister Van Quickenborne van plan is om het aantal  plaatsen in de deradexvleugels van de Belgische gevangenissen af te bouwen. In deze vleugels worden geradicaliseerden in een afgezonderd gevangenisregime geplaatst zodoende dat zij geen medegedetineerden kunnen radicaliseren. De minister is nu zelfs zinnens deze afdelingen volledig de sluiten. “Hij neemt de situatie duidelijk niet ernstig”, besluit Metsu.