Syriëstrijders moeten ter plekke berecht worden

Door Koen Metsu op 27 september 2019, over deze onderwerpen: Radicalisering en terrorismebestrijding

Irak zou ervoor openstaan Belgische IS-strijders te berechten. Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) verklaard na afloop van een besloten vergadering in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Eerder op de dag had N-VA-Kamerlid Koen Metsu er al op aangedrongen dat jihadisten die België de rug hebben toegekeerd, berecht worden in 'hun nieuwe land'. "Ze zijn daar onschuldige mensen gaan vermoorden, dan moeten ze daar ook maar de gevolgen van hun daden dragen." Volgens Metsu is het veel moeilijker om in België enig bewijs tegen de strijders te verzamelen, waardoor ze met een lichte straf dreigen weg te komen. Ons land vraagt sowieso van geen enkele jihadist de uitlevering, omdat daarover geen akkoorden zijn met Irak of Syrië.

De Croo ziet verschillende mogelijkheden: gaande van een internationaal tribunaal tot plaatselijke rechtbanken gesteund door de landen van oorsprong van de verdachten. Hij eist wel garanties met betrekking tot het Belgische engagement tegen de doodstraf. Ook Metsu wil deze sanctie "proberen te vermijden" en is beducht voor schijnprocessen. De minister ziet van Iraakse kant alvast "een opening". (CMG)

Het Laatste Nieuws* - 27 Sep. 2019
Pagina 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is