Zwarte lijst amokmakers recreatiedomeinen blijft dode letter bij minister Verlinden

Door Koen Metsu op 25 mei 2022, over deze onderwerpen: Veiligheid
Koen Metsu

Nu de temperaturen stijgen, stijgt ook het aantal gevallen van amokmakers in de recreatiegebieden. Kamerlid Koen Metsu, die al jarenlang ijvert voor betere omstandigheden, reageert: “Mijn resolutie om een zwarte lijst te creëren voor wie het te bont maakt, werd reeds goedgekeurd in 2020. Maar nu de zomer voor de deur staat, moet ik opnieuw moet vaststellen dat minister Verlinden dit nog steeds niet consequent toepast.”

In het voorstel van Koen Metsu verliezen amokmakers die op deze zwarte lijst terechtkomen  de toegang tot alle recreatiedomeinen in ons land, middels een plaatsverbod. Een eerste stap die minister Verlinden moest nemen, was ervoor zorgen dat de plaatsverboden te vinden waren in een algemene databank die de verschillende domeinen en de politiediensten kunnen raadplegen.

Geen toegang tot databank

“Vandaag hebben heel wat domeinen echter nog geen toegang, waardoor ze deze amokmakers niet kunnen tegenhouden bij aankomst”, duidt Metsu, ”Daardoor moeten ze al opnieuw een overtreding begaan in een ander recreatiedomein, alvorens de politie kan controleren of ze een verbod hebben. Dat ondermijnt de preventieve doelstelling van de zwarte lijst natuurlijk compleet.”

Geen enkel excuus om aan te modderen

Metsu vraagt de minister dan ook met aandrang om de uitvoering van de resolutie eindelijk serieus te nemen. “De instrumenten zijn er. Er is dus geen enkel excuus om geen werk te maken van absolute nultolerantie voor wie de pret voor anderen vergalt. Maar zolang de minister aanmoddert, zullend deze amokmakers ermee blijven wegkomen”, besluit Metsu.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is